TOTALDE VE AB’DE BİRİNCİ!
Dizilerin ve tv programlarının reyting sonuçlarından bir takım haberler yayılır. “Mucize Doktor, Totalde ve AB’de birinci” olmuştur mesela. Peki bu ne demek?
“AB” nedir, “total” ne?
Sosyo ekonomik gruplardır A,B,C grupları.
A, tabakanın en üstündeki grup oluyor. Hem zengin, hem eğitimli! B grubu ise ortanın üstü. C grubu ise tam orta direk!
Bir de D var ki konuşmaya gerek yok garibanları.
AB’de birinci demek seçkinlerin grubunda en çok o seyredilmiş demek. Totalde birinci demek ise C’yi de fethetmiş demek.
Bu konuyu daha detaylı öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu konunun adı Hedef Kitleler konusudur. Bir ürün satışa çıkarmaktan bir reklam filmi ya da tv programı yapmaya kadar topluma bir şey sunmak isteyen herkesin işinin düştüğü bilgilerdir.
Kendinizin hangi gruba girdiğini de merak ediyor olabilirsiniz. Öyleyse az öz hazırladığım şu bilgiler sizin için…
A ve A+: Yüksek gelire sahip, sosyal aktivitelere önem veren ve TV den başka eğlence alternatifleri olan kişilerdir. Çok nadir TV izlerler. Televizyon programlarında seçicidirler. Rating oranlamasında en düşük dilimdirler.
B ve B+: Üniversite mezunu ya da kendini yetiştirmiş diyebileceğimiz insanlardır. Ortanın üstünde gelirleri vardır. Sosyal aktivitelere (sinema, tiyatro, konser, spor, ev dışındaki eğlence organizasyonları) hayatlarında zaman ve para ayırabilen insanlardır. TV programlarını seçerek izlerler.
A grubu B grubunu etkiler. A grubu belirleyicidir.
A-B grubu ratingleri ortak alınır.
C ve C+ : Gelir düzeyleri düşük, hangi görüş ya da inançta olursa olsun içten içe milli değerlere ve geleneklere bağlı, tek eğlenceleri TV olan, hayatlarında TV dışındaki eğlence ve sosyal faaliyetlere zaman ve para ayıramayan kişilerden oluşan bir kitledir. Sabahtan akşama kadar evlerinde TV açıktır.
Bu yüzden TV yapımcılarının en çok dikkate aldığı gruptur. Hayatlarını sürdürebilme kaygısı ağır basmakta, “ben ve ailem güvende miyiz” endişesi ile gündemi yakından takip etmektedirler.
Bu gruplarla ilgili ilginç saptamalara da rastlamak mümkün. C grubu genellikle ev sahibi olurken B’ler kirada mesela.
Kim neyi beğeniyor, bu lanet olası diziyi kim izliyor, gibi sorularınız varsa günlük reyting raporlarını siz de görüp, inceleyebilirsiniz.
Reyting raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.
https://www.ucankus.com/rating-analiz
https://www.medyafaresi.com/reyting
Yazar Hakkında
Defne ILGAZ
Latest posts by Defne ILGAZ (see all)
- ABSÜRT - 25 Ocak 2023
- MİTLER VE ÇOCUKLAR - 25 Aralık 2022
- NE COĞRAFYA AMA! - 23 Kasım 2022
- BÜYÜK PATLAMAYA DOĞRU - 20 Kasım 2022
- TÜRK REFLEKSİ - 7 Eylül 2022
Devam...
ABSÜRT
MİTLER VE ÇOCUKLAR
ŞİİRLİ BAHÇE 70