ARA YÜZ
EDIUS 4.51C’nin ara yüzü Monitör, İnformation, Effect, Binary, Timeline kısımlarından oluşur. Monitör, yapılmakta olan çalışmayı izleme olanağı sunar. Effect kısmında görüntü ve seslere vereceğimiz geçişler ve filtreler bulunur. İnformation kısmında görüntü ve seslerimize vermiş olduğumuz bazı Effect ve filtrelerin kişisel olarak (Standart Ayarlar Dışında) ayarlanmasına imkân verir. Binary Kısmında ise montajını yapacağımız görüntü, ses, resim ve yazılarımızı menüye eklediğimiz kısım malzeme deposudur. Ve esas olan Timeline kısmında kurgusunu yapacağımız görüntü, ses, yazı ve resimlerimizi eklediğimiz video, audio ve title kanalları mevcuttur. Bunlara ek olarak vector scope, audio mixer kısımları da mevcuttur.
MONİTÖR
Daha önceden değindiğimiz gibi monitör Edius’ta yapmış olduğumuz çalışmalarımızı izlememizi sağlar. Üzerinde birçok buton mevcuttur. Bunlar Play, Pause, Stop, Rewiev, Forward, İn, Out, Export gibi işlevsel butonlardır. Yine aynı zamanda sistem ayarlarını düzenlememizi sağlayan File, Edit, Wiev, Clip, Marker, Mode, Capture, Render, Settings vardır. Diğer tuşlar ise sistem ayarlarlarından eklenip kaldırılabilmektedir.
INFORMATION
Information kısmında ise görüntü ve seslerimize vermiş olduğumuz Effect, geçiş ve filtreleri kendi isteğimize göre düzenlememizi sağlar. Örneğin görüntüyü orijinal rengi dışında sarıya, kırmızıya yakın vermek istiyorsak color balance filtresini kullanıp Information kısmından düzenlemek gibi.
EFFECT
Resimde de görüldüğü görüntü, ses dosyalarına verilen Effect, geçiş ve filtrelerin bulunduğu menüdür. Burada görüntümüze uygulayacağımız birçok filtre bulunmaktadır. Örnek olarak blur, mosaic, soft focus, color whell, Yuv Curve gibi. Yine ses dosyalarımız için Echo, equalizer, pan ve balance ayarları bulunur. Chromakey, luminancekey, Picture in Picture effectleri de burada yer almaktadır.
BINARY
Binary kısmında montaj çalışmamızda kullanacağımız görüntü, ses, yazı ve resim dosyalarımızı eklediğimiz kısımdır. Malzeme deposu da denebilir. Binary’de kendimize göre kişiselleştirme de yapabilmekteyiz. Ayrı ayrı görüntüler için görüntü, ses için ses klasörü oluşturabilmekteyiz. Objeleri menüye eklemek için mousemuzu sağ tıklayıp “add file” kısmından ya da menü üzerinde boş kısımda çift tıklamak suretiyle yapıyoruz. Yine üst kısımda yer alan menü seçeneklerinde görüntü ve ses dosyalarımızın görünüm durumunu, silinmesini, ayrı klasöre taşınması işlemlerini yapabilmekteyiz.
TIMELINE
Timeline kısmı montajımızı yaptığımız esas kısımdır. Burada üç kanal bulunur. Görüntü, ses ve title kanalı. V, VA kanalları görüntülerimizi, T kanalı yazılarımızı, A kanalına ise ses dosyalarımızı yerleştiririz. Bunların yeterli olmaması halinde baş kısımdan istenilen kanal üzerine sağ tıklayıp “add + add front veya back” kısmından istediğimiz kadar kanal açabiliriz. Timeline üzerinde yer alan kısımda ise kopyalama, yapıştırma, ripple, insert, Render ve palette seçenekleri bulunur.
QUICK TITLER
(Yazı Programı)
Quick Titler Edius Programının Kendi Bünyesinde Bulunan yazı programıdır. Bu bölüm yazılarımızın Fontunu, rengini, italik olmasını ve boşluk ayarlarını yapmamızı sağlar.
Bu program çok kapsamlı bir yazı programı olmasa da profesyonel programın ihtiyacını görecek düzeydedir. Şablonları çok çeşitli olmayıp sınırlıdır. Edius’un uyumlu olduğu diğer yazı programları sonradan da kurulup çalışılabilmektedir.
M.Fatih AYDIN
Yazar Hakkında
Defne ILGAZ
Latest posts by Defne ILGAZ (see all)
- OKU - 27 Mart 2023
- ABSÜRT - 25 Ocak 2023
- MİTLER VE ÇOCUKLAR - 25 Aralık 2022
- NE COĞRAFYA AMA! - 23 Kasım 2022
- BÜYÜK PATLAMAYA DOĞRU - 20 Kasım 2022
Devam...
GÖL ÇOCUKLARI
TOTAL’DE ve AB’DE BİRİNCİ!
FİLM