İlk bölümde Edius’un Arayüzünü ve diğer unsurlarını tanımıştık. Bu bölümde Edius’ta basit bir montaj örneğini göreceğiz. İlk önce açılış ekranından başlayalım.
Yukarda görünen ekran Edius’un açılış menüsüdür. Burada Edius’u kişiselleştirebilir ve yapmış olduğunuz kendinize ait ayarları isminiz altında oluşturabilirsiniz. Yine aynı zamanda yapacağınız montajın proje adını yazdığınız ve projeyi nereye kaydettiğinizi gösteren ekrandır. Project Name kısmına proje adımızı yazıyoruz. Folder kısmı projemizin nereye kayıt edildiğini gösterir. İstediğimiz takdirde bu yeri değiştirebiliriz.
Proje adımızı verdikten sonra OK diyoruz ve Edius’un arayüzü açılır.
Arayüzü 1.kısımda anlatmıştık. Bu kısımda genel bir montaj örneği ile arayüz bilgimizi pekiştireceğiz.
1- BİNARY: Edius’ta yapacağımız montajda video, audio ve title dosyalarımızı çağırdığımız kısımdan başlıyoruz. Öncelikle Binary’de boş kısımda sağ tıklayıp “add file” ya da 2 kez sol tıklayıp direkt açılan menüden dosyalarımızı çağırabiliriz.
Şekil 1: Sağ tıklayıp “add File” yapma
Açılan menüde video dosyamızı seçip aç diyoruz. Seçmiş olduğumuz video dosyası Binary kısmında görünecektir.
Binary’de olan video dosyamızı tutup Timeline üzerinde 1VA kısmına sürüklüyoruz.
Burada Timeline üzerinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlar video, audio ve yazı dosyalarınızı yerleştirdiğiniz kısımlardır. “1VA” Video-Audio; video dosyanızı sesi ile beraber görebileceğiniz kısım, “2V” Video; sadece video dosyalarınızı yerleştireceğiniz kısımdır. “1T” Title (Yazı) dosyalarınızı, “1A” Audio ise ses dosyalarınızı yerleştirdiğiniz kısımdır.
Timeline’de video+audio ya da Video seçeneğini sonradan açacağınız kanallar içinde seçme imkânı mevcuttur. Mesela 3. bir video kanalını açmak istediğinizde Edius size bunu “VA” mı ya da “V” kanalımı olarak seçme imkânı tanımaktadır.
Daha sonra diğer video dosyamızı çağırıp onu da Timeline üzerinde 2V kanalına gerekli ise açacağımız diğer video kanallarına sürüklüyoruz.
Edius’ta görüntüleri 1VA ve 2V kısmına yerleştirerek A’dan B’ye, B’den A’ya geçiş ya da Arka arkaya ekleyerek montajımızı yapabiliriz. Effectler video dosyasının hemen alt kısmındaki boş alana yerleşir. Arka arkaya kullandığımızda ise iki video dosyası ortasına gelir.
Yazı dosyalarımızı hem “T” kısmında hem de “VA” ve “V” kısmında da kullanabiliriz. Timeline üzerindeki “T” kanalı “VA” ve “V” kanalının üzerindedir. Yani Timeline üzerinde kaç tane Video ve Audio kanalı açarsanız açın “T” kısmına yerleştirdiğiniz yazı bu videoların üstünde görünür (Şekil 1). Ama yazıyı video kanallarında kullanırsanız ve üstünde başka bir video bulunuyorsa yazı ekranda görünmeyecektir (Şekil 2).
Şekil 1
Şekil 2
Timeline üzerinde iki video kanalı, bir yazı ve ses kanalından oluşan basit bir şema aşağıdaki gibidir.
Bölüm 1
M. Fatih AYDIN
Kaleme Alan: M.Fatih Aydın
Yazar Hakkında
Defne ILGAZ
Latest posts by Defne ILGAZ (see all)
- OKU - 27 Mart 2023
- ABSÜRT - 25 Ocak 2023
- MİTLER VE ÇOCUKLAR - 25 Aralık 2022
- NE COĞRAFYA AMA! - 23 Kasım 2022
- BÜYÜK PATLAMAYA DOĞRU - 20 Kasım 2022
Devam...
GÖL ÇOCUKLARI
TOTAL’DE ve AB’DE BİRİNCİ!
FİLM